Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları

eğitimde kullanılan yapay zeka uygulamaları örnekleri

Yapay zeka son yılların en gözde teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. Her alanda çeşitli yapay zeka uygulamaları ile hayatı kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Büyük ölçüde bunu başardığımız da söylenebilir. Zira yapay zeka kullanımı ciddi şekilde arttı, sektörel anlamda ise girmediği sektör neredeyse kalmadı. Bunun sebebi elbette yapay zekanın kullanışlı bir tarafının olmasıdır. Fakat eğitimde yapay zeka uygulamaları ne durumda? Bu konuda atılan adımlar eğitimi daha iyiye mi yoksa daha kötüye mi götürecek? Bu yazıda bu konulara değineceğiz.

Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları

Eğitim alanında yapay zeka kullanılmaya başlandı. Fakat genel anlamda yaygınlaşması elbette biraz zaman alacak. Çünkü yeni teknolojiler her zaman ilk etapta kabul görmüyor. Eğitimde özellikle bu durum daha ciddi bir halde. Eğitimin geleneksel kalmasını isteyenlerin sayısı tüm dünyada bir hayli fazla. Yine de eğitimde yapay zeka kullanımının örnekleri yok değil. Dilerseniz bunlara şöyle bir göz gezdirelim en azından.

  • Khan Academy: Pek çok dilde ücretsiz eğitim fırsatı maksadıyla oluşturulmuş bir eğitim alanıdır. Kişiselleştirilmiş eğitim metodunu yapay zeka ile kullanmaktadır. Bu sayede dünyanın her yerinde binlerce öğrenciye eğitim sağlamaktadır.
  • Duolingo: Yapay zeka desteği ile oyunlaştırma metodunu kullanarak, kullanıcı odaklı dil öğrenme platformudur. Yapay zekayı etkin kullanarak internet üzerinden dil öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır.
  • Socratic By Google: Bu yapay zeka uygulaması matematik problemi çözme aracıdır. Problemin fotoğrafını çekip yüklemek yetiyor. Uygulama problemin aşama aşama çözümünü gösteriyor. Eğitim alanında öğrenci desteği amaçlı güzel bir yapay zeka örneği diyebiliriz. Ayrıca konuyu öğrencinin anlaması adına benzer problem örneklerini de öğrenciye sunuyor.
  • Autograder: Bu uygulama eğitimde yapay zeka uygulamaları konusunda çok iyi bir örnek. Ödevleri ve sınavları puanlamaya yarayan bir yapay zekadır. Bu anlamda öğretmenlerin daha tarafsız bakabilmesi için kullanışlı.
  • Ellucian: Eğitim kurumları için ciddi işler yapabilen bir yapay zeka programıdır. Öğrenci kaydından başlayarak öğrenci verileri ile alakalı bilgilerin saklanmasını ve doğru bir şekilde işlenmesini sağlamaktadır.
eğitimde yapay zeka uygulamaları

Görüldüğü üzere eğitimde yapay zeka kullanımı eğitimin farklı noktalarında başladı. Hem eğitimciler hem de öğrenciler için yapay zeka büyük fırsatlar sunuyor. Özellikle öğrencilerin kendi kendine çalışma sürecini ciddi anlamda kolaylaştırıyor. Hâl böyle olunca eğitimde eşitlik daha kolay sağlanıyor. Çünkü özel eğitimlere bütçesi olmayan aileler de bazı yapay zeka özelliklerinden faydalanabilmektedir. Malum internet artık bir lüks değil. Dolayısıyla internete erişimi olan çocuklar yapay zeka destekli şahsi eğitim programlarının ücretsiz olanlarından faydalanabilmektedir.

Eğitimde Yapay Zekanın Faydaları

Yapay zekanın temel faydası, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamasıdır. Yukarıdaki yapay zeka örnekleri yalnızca belli başlı örnekler. Kendisini eğitmek isteyen bir öğrenci için ücretsiz daha pek çok yapay zeka destekli eğitim platformu var. Bu anlamda yalnızca internete erişimi olan öğrencilerin de neredeyse birebir özel ders alması yapay zeka ile mümkün. Bunun dışında eğitim kadrolarının işini kolaylaştırması da büyük bir fayda. Çünkü öğrenciler için daha adil bir ortam da biraz buna bağlı. Toparlayacak olursak şöyle listeleyebiliriz:

  • Artan öğrenci başarısı: Yapay zeka, öğrencilerin daha fazla ilgi duyacağı ve daha iyi öğreneceği kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sağlayarak öğrenci başarısını artırabilir.
  • Geliştirilmiş öğretmen verimliliği: Yapay zeka, idari görevleri otomatikleştirmekte ve otomatik geri bildirim sağlamaktadır. Böylece öğretmenlerin zamanını ve emeklerini kurtarmaktadır.
  • Eğitimde eşitlik: Yapay zeka, engelli öğrencilere eğitim içeriğini ve kaynaklarını sunmaktadır. Böylece daha kapsayıcı bir eğitim deneyim sağlamaktadır.
  • Daha iyi veriye dayalı karar verme: Yapay zeka, öğrenci performansı ve eğitim sistemleri hakkında veri analizleri sağlayarak eğitim yöneticilerinin daha iyi kararlar vermelerine yardımcı olmaktadır.

Yapay zekanın eğitimde kullanılması bazı sorunları da beraberinde getiriyor elbette fakat gelişimine baktığımızda bu sorunların da kısa zaman içinde çözüleceği görülmektedir.

Yazılım ile ilgili olanlar için PHP str_replace() Fonksiyonu Kullanımı başlıklı bir içeriğimiz var. İlginizi çekiyorsa bir bakın derim. İlginizi çekmiyorsa da kategoride başka bir içerik mutlaka ilginizi çekecektir. Ayrıca Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları için akademik bir çalışma arıyorsanız derleme bir makale örneği bırakıyorum ona da göz atabilirsiniz:

İlgili Yazılar

Bir Yorum Bırakın